Изборът на магистрати във Висшия съдебен съвет от политическата квота на

...
Изборът на магистрати във Висшия съдебен съвет от политическата квота на
Коментари Харесай

Експерти: Реформата в правораздаването минава само през изваждане на политиците от съдебната система

Изборът на магистрати във Висшия правосъден съвет от политическата квота на парламента трябва да бъде отстранен и с това стартира правосъдната промяна. Около това мнение се сплотиха в студиото на  " Денят ON AIR " журналистът Асен Агов и юрист Димитър Марковски.

" Веднъж правосъдната промяна беше стопирана от ГЕРБ. Ако осъждам по днешните думи на Борисов, той е за правосъдната промяна, само че влиза в борба с единствените, с които би се осъществила тази промяна ", разяснява Агов. 

Журналистът съобщи, че в България до 9 септември не е имало основен прокурор и тази фигура е въведена у нас по " модела на болшевиките ".  

" Може ли прокурорите да гласоподават за съдиите във Висш съдебен съвет? Съдиите, които би трябвало да преценят дали е отговорен или почтен един човек, а прокурорът споделя кой е отговорен - това е несъстоятелно от позиция на човешкия морал и човешката душeвност ", добави Агов.

По думите му единодушието по правосъдната промяна би трябвало да мине през диалози и доброжелателност, каквито е имало сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ при диалозите за законодателната стратегия на Народното събрание.

" Защо политиците желаят да имат въздействие върху магистратите. Имат възприятие за виновност? Нямаме отговор на този въпрос - отговорни ли се усещат или се усещат застрашени ", попита той. 

Агов разяснява и гърмежа по пътя на кортежа на основния прокурор Иван Гешев в понеделник.

" Малко атентатче, с малко кратерче, с толкоз доста хуморески и вицове, разказани около тази преживелица, че никой не го приема съществено. Разследването, в случай че има обикновено следствие, ще каже дали е инсценировка или не. Това е един дребен случай на фона на надалеч по-важните каузи, които чакат страната ", сподели той.  

Според юрист Марковски фигурата на основния прокурор " чисто институционално няма политически привкус ". По думите му не е редно да има сходно разбъркване на прокурори и съдии във Висш съдебен съвет. Именно по тази причина последните хрумвания са били да се раздели съветът на съдийска и прокурорска камара. 

" Ако желаеме да имаме действителна правосъдна промяна, няма място политическата власт в магистратурата. Политическата власт има интерес да има въздействие в правосъдната власт ", изтъкна Марковски пред Bulgaria ON AIR. Според него промяната би трябвало да стартира с изваждането на политическата квота при избора на магистрати. 

Той напомни, че бавното правораздаване е един от главните причини, с които се унищожава доверието в системата. " Една предстояща правдивост, след 10 години дела оценката на гражданското общество е резонна. И по този начин се насочва вниманието, че главният провинен е съдът. Това не е по този начин, има доста други премеждия, които забавят процеса. От камбанарията на наказателния развой, самият педантизъм на наказателното произвеждане е един тежък кахър ", разяснява Марковски.

Той също взе отношение по случая с основния прокурор. По думите му " има хипербола в мненията и анализите, има известно преувеличаване на цялата тази фактология, само че е неоспорим фактът на заложено взривно устройство, което е довело до последствия ". 

" Факт е, че има и посягане, което е против личността на основния прокурор. В края на краищата се протяга ръка върху една институция ", добави Марковски.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР